FDM: Pas på når du køber brugt bil.

Pas på hvis du køber brugt bil

Der er stor risiko for at få dyre fejl med i købet, hvis du køber en brugt bil. 

En stor undersøgelse foretaget af FDM viser, at fem populære brugte biler i gennemsnit gemmer på fejl for 3.061 kr. 

Undersøgelsen er lavet på baggrund af mere end 2.000 brugtbiltest af bilmodellerne Ford Focus, Ford Mondeo, Skoda Fabia, Toyota Avensis og VW Golf.
  
”Der bliver handlet omkring 500.000 brugte biler i Danmark om året. Som vores undersøgelse viser, er langtfra alle lige så sunde, som de giver indtryk af. Det beløb, vi i gennemsnit har fundet fejl for, er beregnet ud fra værkstedspriser i den absolut lave ende af markedet. Kører man på et mærkeværksted, kan det nemt blive meget dyrere. For en af de fem biler indhentede vi priserne for samme reparationer på et mærkeværksted. Det betød, at prisen steg med knap 3.200 kr. til 7.273 kr.” siger leder af FDMs tekniske rådgivning, Lone Otto.

Prisen for fejlene er dog et konservativt skøn. FDM har nemlig ikke talt fejltyper som oliespild og fejlkoder med, da de kræver yderligere undersøgelser. Men det er fejl, der kan dække over alt fra en pakning, der skal skiftes, til reparationer, som nemt kan løbe op i 10.000 kr. eller mere.

Derfor anbefaler FDM, at man sikrer sig, at forhandleren udbedrer alle alvorlige fejl, inden man køber bilen. Hvis ikke, risikerer man selv at hænge på dem, og så kan selv en billig bil hurtigt blive dyr.

”Ligesom man ikke køber et hus uden at få lavet en tilstandsrapport, viser vores undersøgelse, hvorfor det samme bør gælde ved køb af brugt bil. For selvom bilerne er blevet bedre og fejlene færre, er de også blevet dyrere at reparere. Derfor bør man altid få bilen gennemgået hos FDM eller en anden fagmand, så man sikrer sig en uvildig vurdering af bilens stand,” siger Lone Otto.

Undersøgelsens fem bilmodeller havde i gennemsnit 5,5 fejl, mens FDM i gennemsnit finder 6,2 fejl på alle brugte biler. Antallet af fejl stiger med bilens alder.

Så dyre er fejlene på de fem biler:  

  • VW Golf: 2.477 kr. 
  • Skoda Fabia: 2.620 kr. 
  • Toyota Avensis: 2.620 kr. 
  • Ford Focus: 3.498 kr. 
  • Ford Mondeo: 4.089 kr. (7.273 kr. på Ford værksted 

 

Steen Nielsen

Chefredaktør, motorjournalist, uddannet på Danmarks Journalisthøjskole. Har arbejdet med motorstof på Ekstrabladet, Amtsavisen, Randers, Bilen Motor og Sport, BT, Den Blå Avis m.fl.

Leave A Comment