Regeringen redder bilkøberne

FDM: Pas på ulovlig slutseddel

En aftale er en aftale.  

Sådan burde det være, men virkeligheden er en anden, når det gælder prisen på en ny bil. 

Mange slutsedler indeholder nemlig et ulovligt vilkår, der giver bilforhandlere ret til at hæve den aftalte pris, efter handlen er indgået.  

Dermed risikerer ukritiske forbrugere at betale for meget for deres nye bil.  

I omkring halvdelen af de godt 1.000 slutsedler, FDM sidste år gennemgik, var det angivet som et standardvilkår, at forhandleren efterfølgende kunne regulere den aftalte pris inden levering.  

Også selvom det er i strid med aftaleloven.

”Vi ser løbende slutsedler, hvor det er angivet, at forhandleren efterfølgende kan regulere den aftalte pris op, hvis bilens listepris stiger inden levering. Men den går ikke. For ukritiske forbrugere kan det betyde, at de kommer til at betale mere for deres nye bil, end de havde behøvet. Derfor kan det være en god idé at få hjælp til at gennemgå slutsedlen,” siger advokat i FDM, Casper Schad. 

At det er ulovligt at hæve en aftalt pris, fremgår af to afgørelser fra Ankenævn for biler fra i år. Her gav ankenævnet to FDM-medlemmer medhold i, at der her var tale om et ulovligt vilkår. Også Forbrugerombudsmanden har tidligere udtalt, at det er et urimeligt aftalevilkår.

”FDM har gennem flere år arbejdet på at få luget det ulovlige vilkår ud af forhandlernes kontrakter. Vi har tidligere været i dialog med to af branchens største aktører omkring problematikken. Det har betydet, at den største forhandler-organisation i dag har fjernet vilkåret fra deres slutsedler, og vi forventer, at den anden følger efter snarest,” siger Casper Schad, der opfordrer forbrugere til at afvise en evt. stigning på en allerede aftalt pris.

Steen Nielsen

Chefredaktør, motorjournalist, uddannet på Danmarks Journalisthøjskole. Har arbejdet med motorstof på Ekstrabladet, Amtsavisen, Randers, Bilen Motor og Sport, BT, Den Blå Avis m.fl.

Skriv en kommentar