Brintbilen kommer – fra Japan

17/11/2014
899 Views

Toyota og Honda er ikke hoppet på el-bils-bølgen.

De tror mere på brint som fremtidens drivkraft.
Og fremtiden præsenteres i Danmark allerede næste år, hvor Toyota viser den første serieproducerede brintbil frem for europæiske motorjournalister som et af de første steder i verden.

Bilen har fået navnet Mirai, som er det japanske ord for fremtid. Det blev afsløret i forbindelse med åbningen af LA Auto Show i dag af den øverste chef for Toyota, Akio Toyoda.
Mirai, som Toyota’en hedder, er en firepersoners bil, og med en rækkevidde på 500 km er den sammenlignelig med en benzinbil – den kan tankes på under fem minutter.

Idéen bag Mirai’s design er, fortæller Toyotas danske pressechef Anders Tystrup fra Los Angeles, at der bliver fremhævet to særlige kendetegn ved netop brintbilen – nemlig omdannelsen af luft/ilt til rent vand, når bilens $system producerer el, samt den kraftfulde acceleration som følge af elmotoren.

Fronten byder på markante luftindtag (så oxygenen kan få frit løb ind), mens linjerne på siden symboliserer strømmende vand (som er eneste udledning fra bilens udstødningsrør under kørslen). Til at fuldende visionen fortsætter det særlige tema om bag på bilen, hvis bagende er designet med tydelige paralleller til en katamarans agterstavn og kølvandet
derefter.

Toyota’s Mirai kommer til salg i Japan om kort tid, men vi i Europa og dem i USA, må vente til starten af 2016.

Offentliggørelsen af Hondas ny brintbil skete på fabrikkens hovedkvarter i Tokyo, og her blev det fortalt, at bilen er fem-personers, og at hele brintpakken ligger under motorhjelmen.
Motor, gearkasse, kontrolenheder og luftkompressoren fylder ikke mere end en normal V6-motor.
Brinttanken i Honda’en er 33 pct. mindre end i forgængeren, men alligevel har den en rækkevidde på små 500 km, og som Toyota Mirai kan den tankes på fem minutter.
Tanken ligger over bagakslen og batterierne til elmotoren under højre forsæde.
Hondas brintbil er basseret på FCEV Concept, som blev vist på LA Auto Show 2013.

Honda sender brintbilen i handelen i Japan i marts 2016 og derefter i Europa.

Steen Nielsen

Chefredaktør, motorjournalist, uddannet på Danmarks Journalisthøjskole. Har arbejdet med motorstof på Ekstrabladet, Amtsavisen, Randers, Bilen Motor og Sport, BT, Den Blå Avis m.fl.

Leave A Comment